Mmmmmmm










VAD ÄR NYTTIGAST? FIKON ELLER DADLAR?
De glänser med att vara mycket nyttigare än vanligt godis, men sedan skiljer sig deras vägar åt, för i nyttighetssammanhang är de torkade fikonen helt överlägsna dadlarna.
Torkad frukt är i alla avseenden ett förträffligt alternativ till godis, choklad eller andra sötsaker. Utöver den naturligt söta smaken bidrar den torkade frukten med värdefulla vitaminer och mineraler och ofta även en lång rad mikroskopiska växtämnen som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att hålla vinterns förkylningar borta. Två av de mest populära är torkade dadlar och fikon. Båda glänser med att vara mycket nyttigare än vanligt godis, men här skiljer deras vägar sig åt, för i nyttighetssammanhang drar de torkade fikonen ifrån dadlarna helt.
Fikon näringsvärde per 100g färsk frukt:
- fibrer 2,5 g
- energi 244 kJ/58 kcl
- kolhydrater 11,7 g
- fett 0,3 g
- C-vitamin 2 mg
- järn 0,4 mg
- vatten 84 g
Dadeln är rik på vitamin A, flera B-vitaminer, kalcium och järn. Innehållet av kalium och niacin är också hög. Energi- och sockerhalt i torkat fruktkött är mycket hög. Kärnan innehåller protein och dadelfröolja. Dadeln är egentligen ett bär.
Dadelns näringsvärden per 100 g torkad frukt:
- fibrer 6 g
- energi 1 253 kJ/299 kcl
- kolhydrater 68 g
- fett 0,4 g
- C-vitamin 0 mg
- järn 1,3 mg
- vatten 22 g
Ja, så nu vet ni:)♥